Ce a inceput in urma cu 4 ani,  cand am lansat comunitatea “Fitness Urban Romania” continua acum cu lucruri concrete.Redau mai jos proiectul  Fitness Urban in scoli, proiect  pus in forma de mai jos, de o cunostinta care crede


in importanta unei generatii viitoare sanatoase, pe numele lui Alexei Vinari.  

 

 Fitnesul Urban (în continuare FU), este un sport ideal pentru implementarea modului sănătos de viață în rândul populației active. Acest sport cuprinde activități indispensabile: exerciții fizice libere și o nutriție sănătoasă, ambele fiind individuale pentru fiecare persoană în parte, în funcție de constituția corpului și intoleranța alimentară. Tocmai din această cauză FU trebuie promovat intens pe parcursul întregii vieți a oamenilor. Antrenorii autorizați de Fitness și Nutriție sunt cei care vor educa populația în FU. Antrenorii trebuie să fie și bărbați și femei, să aibă un corp bine lucrat astfel să arate bine, să fie ei înșiși un exemplu pentru cei pe care îi vor educa.

Mai mult, acest sport stă la baza majorității sporturilor răspândite ca fotbal, baschet, volei, înot, etc, astfel înainte de oricare antrenament se efectuează exerciții fizice libere de încălzire. Nutriția la fel este respectată în practicarea sporturilor răspândite.

Educarea psihologică a copiilor

Prima etapă este educarea psihologică a micuților chiar de la primii ani de viață. Astfel toate terenurile de joacă pentru copii trebuie să fie reproiectate și amenajate ca să conțină alături un teren compact cu bare de tracțiuni la care se vor antrena părinții copiilor în timp ce aceștia se joacă.

 

Micuții își vor vedea părinții făcând exerciții fizice alături la acele bare, și în subconștientul lor va fi sădit grăuntele ideii că atunci când vor crește, ei vor trece de pe “terenul pentru cei mici” pe “terenul pentru cei mari”, deci vor percepe ideea de a face exerciții fizice ca o chestiune elementară, activitate normală. Inclusiv părinții vor avea de beneficiat pe astfel de terenuri, vor avea ocupație utilă în timp ce copiii lor se joacă, și chiar vor fi motivați să se antreneze ca să nu dea explicații copiilor lor dece alți tați/mame fac sport, da ei nu fac?!Educarea fizică a tinerilor
Deci garantat părinții nu se vor mai plictisi cu copiii “la joacă”. De menționat că proiectele terenurilor trebuie să fie interesante, nu de formă, de alt fel nu vor avea nici un efect. Astfel oricare teren amenajat cu bare de tracțiuni, atât cel compact combinat cu un teren de joacă pentru copii, cât și cele care vor fi enumerate mai jos, trebuie să conțină un panou informativ care va descrie un program de exerciții complexe cu timpi stabiliți, doar așa intenția va avea efecect. În caz contrar se vor face investiții inutile.

A doua etapă este educarea fizică a tineretului din școli și licee. FU (iar când zicem Fitnes Urban subînțelegem automat și Nutriție, după cum am zis anterior) trebuie implementat în școlile din România printr-un rebranding total al Orei de Sport, cu scopul de a  readuce această materie în aria de interes și practică în rândul tinerilor. Astăzi ora de sport este în mare parte ignorată de elevi, iar consecințele sunt negative, elevii au o rezistență fizică slabă, sunt obezi, au un moral scăzut, preferă să fumeze și să ducă un mod de viață pasiv pe internet. Răspunderea pentru ignorața Orei de Sport o poartă chiar autoritățile, acestea nu au ținut cont de faptul că lumea se modernizează, iar în paralel se modenizează absolut tot, incusiv și modalitățile de predare a materiilor.

Pentru a implementa FU în Ora de Sport trebuie intreprinse câteva acțiuni speciale în fiecare școală și liceu. Aici voi scrie mai multe. Acțiunile generale sunt:

  1. Angajarea antrenorilor autorizați în Fitnes și Nutriție în calitate de dascăli de Ora de Sport, care vor răspunde absolut de tot ce ține de această materie și inclusiv vor avea grijă de starea fizică a elevilor, conducâdu-se după un program aprobat de specialiști în domeniu. Programul va conține astfel de aspecte ca preluarea măsurilor fizice a fiecărui elev în parte, monitorizarea schimbării acestor măsuri pe parcurs, tipuri de exerciții și normative care trebuiesc realizate, recomandarea individual a meselor și anumitor produse sănătoase, și altele. Dascălii trebuie să fie de ambele sexe, băieții trebuie antrenați de un antrenor iar fetele trebuie să fie antrenate de o antrenoare, este foarte important, fiindcă fetele și băieții diferă după fiziologie și rezistență, de aceea aceste categorii de tineri trebuie să aibă programe sportive educaționale separate. Antrenorii trebuie să aibă și ei la rândul lor un aspect fizic plăcut și lucrat, pentru a fi ei înșiși un exemplu motivant pentru elevi. Orele de Sport trebuie să fie planificate ultimele din orar și opțional împreună cu toate clasele din același an (ex. cl. VIII) dar separate băieții de fete.2.Amenajarea sălilor școlare de sport cu bare de tracțiuni interioare (indoor) și alte echipamente care să ofere posibilitatea de a practica Fitnesul Urban. Sălile să fie de tipul celor de fitness, cu perete lung de oglindă, cu muzica pentru Fitnes, și opțional un monitor pentru difuzarea permanentă a antrenamentelor de agest gen;
    3-De organizat concursuri de Fitness Urban între școli, atât locale cât și naționale, clasele/școlile/orașele să concureze între ei, iar premianților să li se ofere odihne gratuite în taberele la mare, munte, etc. Fiecare clasă poate să aibă denumire proprie și design special la echipament a întregei chipe prin care vor fi cunoscuți în tot orașul/țară, dacă vor fi remarcabili în timpul concursurilor. Într-un final elevii claselor vor învăța să se organizeze și acționeze în grup, calitativ și prietenos, formând o echipă puternică bazată pe încredere reciprocă, ceea ce astăzi chiar lipsește. Ei vor învăța să acționeze în cehipă nu doar la material Ora de Sport, ci și la alte materii, atât în liceu, cât și ulterior în facultate, dar și la locurile de muncă, în viață.
    Amenajarea unui teren în aer liber pentru Ora de Sport, fie în curtea școlii, or dacă liceul nu are spațiu suficient, în cel mai apropiat parc de liceu, care va fi accesibil pentru mai multe școli din jur. Terenul trebuie să fie echipat și dotat exact pentru antrenarea și susținerea de normative.

    4. Opțional (poate mai puțin real), de stabilit o “îndemnizație a elevului sănătos”. Asta presupune ca oricare elev sau clasă (dacă vorbim de echipă), care își menține aspectul fizic  (greutate normală la înălțimea pe care o are) și rezistența fizică (prin normative stabilite și confirmate ca realizate de educatorul de sport al acestuia), să primească lunar de la stat o anumită sumă de bani.

De început cu câteva licee din Bucureși, ca ulterior după o monitorizare a rezultatelor pozitive incontestabile restul liceelor să preia acest program.

Un principiu similar trebuie aplicat și pentru studenți care și ei au nevoie de educație fizică în timpul studiilor universitare, de masterat și doctorat. În acest scop fiecare campus trebuie să aibă în curte un teren cu bare de tracțiuni și o cameră din cămin dotată cu echipament și bare indoor, pentru timp de iarnă. În campus la fel trebuie să fie prezenți un antrenor și o antrenoare, ambii autorizați în fitness și nutriție, prezentabili și cu corp lucrat și frumos. Universitățile trebuie să aibă obligatoriu material Ora de Sport. Restul condițiilor să fie identice ca cele școlare prezentate mai sus.

Educarea fizică a celor maturi

A treia etapă este educarea fizică a celor maturi, care nu au ore de sport la servici dar la fel au nevoie de un program sportiv pentru un stil de viață sănătos pe tot parcusul vieții lor, atât bărbații cât și femeile. Maturii, de altfel ca și elevii, au timp liber atât seara după serviciu, cât și în weekend, timp în care pot face exerciții fizice chiar lângă casă dacă ar avea posibilitate.

Înainte un program sportiv general era practicat în armata obligatorie. Armata a fost anulată însă din păcate autoritățile nu au oferit nimic în loc ce ar menține activitatea fizică a celor maturi. Am făcut un demers către auorități (PM și MApN) să implementeze un program național de cursuri obligatorii pentru cei maturi care să fie ținute o dată la 5-7 ani, cursuri de pregătire fizică (FU); de autoapărare și acționare în grup în anumite situații tensionate; de familiarizarea și mânuirea diferitor tipuri de arme populare și reci; și cursuri de acordarea primului ajutor medical celor din jur. Scrisoarea am trimis-o imediat după atentatele din Bruxelles, în ideea de a atrage atenția atuorităților că după anularea armatei și neoferirea nimi în loc, populația europeană a devenit pașnică. Am constatat că în situații tragice de atacuri teroriste oamenii nu sunt absolut pregătiți și astfel sunt vulnerabili, în loc de organizare și acționare intră majoritatea în panică.

Pentru educarea fizică a celor maturi trebuie de amenajat în fiecare oraș din România câte un Centru de Promovare a FU, unde toți doritorii vor putea primi lecții și cursuri de bază în FU. Aceste Centre trebuie finanțate și amenajate de către mediul de afaceri. Acestea pot fi așa:

7-1

7-2   Construcția este formată din 3 zone, PARKING ZONE, STREETWORKOUT ZONE și respectiv SERVICE&SHOPPING ZONE, cu intrarea principală din PARKING ZONE (opțional).

În PARKING ZONE va fi parcare pentru bicicletele clienților, dar și bicicletele Noi și SH a Centrului care vor fi pentru comercializare și chirie. Chiria bicicletelor va permite deplasarea ocazională a oricărui doritor din Centru până la locul dorit și înapoi. În STREETWORKOUT ZONE va fi amenajat terenul cu bare tracțiuni în aer liber, unde oamenii vor face antrenamente, flotări, așezări, tracțiuni la bare, abdomene, etc. Aici vor fi instalate boxe pentru muzică. Terenul va fi dotat cu iluminare pe timp de noapte, oamenii vor frecventa terenul și seara, după serviciu sau înainte de somn. În Centru vor fi la fel 2 antrenori tineri de Fitnes și Nutriție, un băiat și o domnișoară. Ei vor instrui individual și în grup. Obiectivul Centrului va fi educarea populației active pentru practicarea unui mod sănătos de viață cu scopul diminuării obezității în rândul populației, dezvoltării rezistenței, renunțării la fumat, și modelării unui corp sănătos și frumos. Centru va primi toți doritorii de a practica un stil sănătos de viață, antrenorii vor analiza de la bun început starea lor fizică, iar ulterior la fiecare lună vor constata rezultatele, inclusiv cu poze care vor arăta evoluția fiecăruia în parte, pentru a-i stimula să continuie să ducă un mod sănătos de viață permanent. În SERVICE&SHOPPING ZONE se vor oferi servicii de întreținere și reparații biciclete, se vor vinde piese, se vor vinde accesorii și echipamente atât pentru biciclete cât și pentru sportul de FU, dar și penru alte tipuri de sport, nautic, montan, etc, din stoc sau la comandă, se vor comercializa băuturi răcoritoare, și alte servicii specifice locului.

Zona de STREETWORKOUT va fi pe bază de abonament cu un cost simbolic, iar profitul general al Centrului va fi pentru salariile personalului, pentru recuperarea investițiilor, pentru organizarea activităților sportive, dar și pentru alte cheltuieli orientate spre promovarea Centrului.

Pe lângă aceste Centre, în cartierile din orașe trebuie amenajate terenuri cu bare “după bloc”, în fața blocurilor, în parcuri, adică locuri ușor accesibile tuturor. După ce vor primi lecții de bază în FU, tinerii la școală iar maturii în Centrele de Promovare, toți își vor continua antrenamentele zilnice pe terenurile “după bloc”. Pe aceste terenuri vor putea să-și facă temele de acasă la Ora de Sport inclusiv elevii, dar și să se antreneze cu prietenii în timpul liber, ziua, seara, în weekend.

Terenurile “după bloc” trebuie finanțate și amenajate de către Primăriile orașelor atât separat cât și împreună cu Dezvoltatorii Imobiliari care construiesc rezidențe de locuințe noi. Centrele de Promovare a FU trebuie finanțate și amenajate de către mediul de afaceri, în mod special de către magazinele sportive.

Vedeți mai jos tipuri de terenuri “după bloc”:

 

 

    Proiectul poate fi ca una din soluții pentru Recomandarea Consiliului European din 26 Noiembrie 2013, statelor membre, “să depună eforturi petru promovarea politicii HEPA (health- enhancing physical activity), și anume promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate pentru toate categoriile de vârstă și în special pentru copii, populația activă și persoanele în vârstă. Recomandarea se atașează.”

Așa trebuie să fie următoarea generație, iar pentru acest rezultat oamenii trebuie educați de tineri.


Implementat la scară națională, FU va fi atât un generator de o generație de oameni sănătoși în toate domeniile (doctori, ingineri, economiști, preoți, IT-iști, etc), cât și un generator de sportivi de performanță, în diferite sporturi, care vor prezenta România pe plan mondial la Olimpiade.
Proiectul va permite generarea și depistarea de talente sportive care se vor găsi printre tineri, astfel vom avea o mulțime de olimpici de calitate. Stând pe bancă, fumând țigări la cafea, talentul nu se descoperă, ci moare în pasivitatea omului. La facultățile sportive trebuie să meargă deja tinerii cu talentele depistate din timp, și nu să meargă la universitate cu scopul de a găsi talent (poate-poate). Ce face tânărul dacă după 4 ani își dă seama că nu este talentat? Timp pierdut și bani investiți degeaba, atât banii părinților cât și universitățior.

Tot proiectul acesta național bineînțeles trebuie să aibă și o denumire, care să fie promovată și cunoscută de toată lumea, cum a fost de exemplu LaSierra High PE, program special de educație fizică inițiat în SUA în anii 1960 de către președintele John F. Kennedy, “program, gândit la general, nu doar să construiască aptitudini fizice, dar și americani de calitate”. Denumirea proiectului rămâne temă deschisă pentru toți doritorii.

Consider că acest proiect trebuie luat în seamă la “Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032” organizată de către MTS. Sper să fie un proiect util pentru toți doritorii de promovare a modului sănătos de viață.

PS: care este parerea ta?

No Tags

RELATED ARTICLES

Leave Comments


Categories